
donderdag 22 maart 2012
Enthousiast
Afgelopen week hoorde ik een hardlopende collega, die zeg maar als sport hardlopen heeft, vertellen over Micoach van Adidas.(http://www.adidas.com/nl/micoach). Het klonk zo interessant dat ik later even het naadje van de kous heb gevraagd. Micoach is een website en een app van Adidas en ook al heb je nog geen schoenveter van dat merk, dan nog kun je gratis en voor niks van deze faciliteiten gebruik maken. (dat is: als je toch al een computer, een internetverbinding en een smartphone (ter beschikking) hebt)
Micoach is zoals het woord al zegt een persoonlijke coach die jouw bij je sportieve bezigheden kan begeleiden. Je kunt op de site trainingsschema's etc aanmaken en die gaan uitvoeren. Dan zet je zodra je start met sporten (vaak fietsen in ons geval) je app aan op je smartphone en dan krijg je vanuit die phone commentaar. Ik heb het zo ingesteld dat er om de paar kilometer wordt verteld wat de gemiddelde snelheid was maar er is veel meer mogelijk, want via gps wordt je snelheid bijgehouden, de hoogteverschilllen in je route, en op basis van je gegevens wordt het calorienverbruik ook berekend. Als je verder wilt gaan kan dat, je kunt er een hartslagmeter op aansluiten en dan via de (instelbare)coachstem horen of je tijdens je inspanningen al dan niet in de gewenste hartslagzone zit. Al de gegevens kunnen in de Smartphone worden opgeslagen en kun je syncen met de database waarin je prestaties worden bijgehouden. Zowel in de app als op de site kun je je prestaties, en grafieken maar ook je routes terugvinden. Het is goed te combineren met muziek van je gsm (je kunt de muziek mixen met de geluiden van de coach) maar of het samengaat met bijvoorbeeld navigatie weet ik niet, dat doe ik met mijn Oregon. Het gaat allemaal bijna vanzelf, slechts een paar tapjes op je scherm. Alleen het sporten moet je nog zelf doen maar dat deed je toch al.....

vrijdag 16 maart 2012
Gecrashed
't Is weer zover. Vanmorgen lag ik weer op het asfalt. Een dame van een jaar of 15 ging per fiets zonder omkijken of aangeven linksaf terwijl ik ze inhaalde en ik kon niet meer remmen, alleen sturen. Helaas zo scherp dat de Quest omrolde en op de linkerkant doorgleed. Geen gewonden, alleen leed...
Ik mis wat vel van m'n elleboog, een schaafplek op m'n fietshelm (jawel!) en veel te weinig vrije tijd de komende weken want de schade is: veel krassen en gebarsten polyester waar de spiegel vastzit, en het steeltje van de linkerspielgel is half doorgesleten. Ik was @#$& net klaar... 


donderdag 15 maart 2012
Toppertje
De Sigma fietscomputer is een succes. In eerste instantie monteerde 'ie gemakkelijk, maar tijdens de eerste rit gaf 'ie al na 7,5 KM de pijp aan Maarten. Ik dacht dat nog op te kunnen lossen door de afstelling opnieuw te doen, om wat te proberen maar het is gewoon een kwestie van nieuwe CR2032 celletjes in de sensors (5 stuks voor een knaak bij Zeeman, Maxell, dus geen C-merk) en ze gaan als de brandweer(quest). Verder geen gezeur meer gehad en dus een aanrader voor ieder die zo'n geval wil gaan monteren: vervang eerst de batterijen. Er zit bij aankoop voor in de computer een nieuwe bij dus je hebt er 2 nodig.
Verder, nu met zeuren. Tegen de gemeente Rotterdam en Barendrecht en andere woonplaatsen hier in de omgeving. Behalve Zwijndrecht, want daar is het afgelopen jaar hard gewerkt aan de fietsersveiligheid. Men heeft, gloria in dinges enzo, in 1 keer in het hele dorp alle fietspaden op rotondes voorrang gegeven en bij meerder oversteekplaatsen het rode fietspad doorgetrokken dwars op het zwarte asfalt van de hoofdrijbaan. Wat daar dan dus opeens geen hoofdrijbaan meer is. Het fietspad is de hoofdrijbaan! Goed bezig. Alleen jammer dat iedere gemeente daar een eigen plasje over doet en dat lokaal op de eigen manier regelt.
Ga je hier in de omgeving een rondje fietsen dan is het altijd weer een verrassing of je voorrang hebt of niet. Jammer, lastig en gevaarlijk. waarom niet landelijk 1 manier: overstekende fietsers hebben voorrang, desnoods af te dwingen met drempels of andere snelheidsremmende maatregelen voor snelverkeer. En handhaving, agenten..
En nu ik toch bezig ben: kap es met die haakse bochten in fietspaden, versmallingen waardoor je te veel op je stuurwerk moet letten en te weinig op het overige verkeer(lange foto, aanleg fietserschicane aan de Maasboulevard (of broken speed), ipv dat ze hier auto's laten afremmen, het is ten slotte zo'n (hele verkeerde) benzinepomp dus stoppen moeten ze toch), verkeerslichten die belachelijk lang op rood staan voor fietsers, detectielussen in het fietspad die het gewoon niet doen, op een knopje drukken als je bij het verkeerslicht aangekomen bent, fietsers af laten stappen (ook lange foto) als er weer er geklust wordt naast de 'hoofdrijbaan' en er dan dus maar weer een stuk fietspad moet worden opgeofferd want het heilige blik moet voort kunnen blijven razen. Wat hebben we hier eigenlijk voor bestuurders? Zo doen ze het in den Haag, (grote foto) kijk es hoe het ook kan. Zo, dat ben ik weer ff kwijt.
Verder, nu met zeuren. Tegen de gemeente Rotterdam en Barendrecht en andere woonplaatsen hier in de omgeving. Behalve Zwijndrecht, want daar is het afgelopen jaar hard gewerkt aan de fietsersveiligheid. Men heeft, gloria in dinges enzo, in 1 keer in het hele dorp alle fietspaden op rotondes voorrang gegeven en bij meerder oversteekplaatsen het rode fietspad doorgetrokken dwars op het zwarte asfalt van de hoofdrijbaan. Wat daar dan dus opeens geen hoofdrijbaan meer is. Het fietspad is de hoofdrijbaan! Goed bezig. Alleen jammer dat iedere gemeente daar een eigen plasje over doet en dat lokaal op de eigen manier regelt.


donderdag 8 maart 2012
Gesigmatiseerd
De sensor aan het wiel was uiteraard wat meer werk maar ook dat viel reuze mee, de afstand tussen de sensor en het eenvoudig opklikbare spaakmagneetje komt, net als bij de cadanssensor, niet zo nauw. Makkie dus. En de computer zelf:
dinsdag 6 maart 2012
Meten is weten
Vandaag is mijn nieuwe draadloze fietscomputer gearriveerd. Ik tob al tijden met de eerste montage Cateye die tegenwoordig vaak op nul blijft staan, ook als ik voor mijn gevoel wel fiets.. Hij is gewoon stuk. In het begin sprong 'ie nog wat heen en weer tussen bijvoorbeeld 30 en 15, en dan begreep ik wel wat het moest zijn. Maar alleen maar nul aangeven, of helemaal niks, zoals 'ie in ruststand staat in de garage. Dat werd ik zat dus vorige week maar weer 'ns het linker wiel eruitgehaald en inderdaad, het draadje was weer 's door, het plastic omhulsel nog niet maar de kern blijkbaar wel, zat heel klem onder de tiewrap, misschien was dat wel de oorzaak. Ik dus geprobeerd door de draadjes aan het deel dat nog aan de teller zat bloot te maken en tegen elkaar aan te bewegen en ja, toen zat er weer leven in. Daarna de eindjes aan de sensor ook blootgemaakt en verbonden met de computer en jammer maar helaas, de sensor had ook de geest gegeven. Dat was er een van een goedkoop Actiontellertje dus die zijn niet direct jottum. Deze had ik er een half jaar geleden ofzo aangesoldeerd en dus heb ik er vorige week maar weer een andere oude sensor aangemaakt, nu van een Sigma, waar ik de computer zelf van verloren was. Dat werkt nu weer een weekje maar ik heb, om er voor altijd vanaf te wezen een draadloos setje aangeschaft, gelijk maar met een cadansmeter. Je leest over draadloze fietscomputers dat er veel storing op kan treden, veroorzaakt door allerlei ander gadgets die wij en onze medemens tegenwoordig nodig hebben om onze dagelijkse dingen te kunnen doen. Maar deze heeft een gecodeerd digitaal signaal zodat storingen tot het verleden behoren, als ik de marketeers van dit gadget mag geloven.
Het is de Sigma STS 1609 Cadence, op dit moment voor rond 50 euro te koop. Hij heeft alle gewone functies maar ook temperatuur en, nog handiger, achtergrondverlichting, ook al had ik 'm daar niet speciaal voor gekozen. Er zijn nog uitgebreidere apparaten tegenwoordig, met gps, maar dat heb ik al, en met hartslagmeting etc maar ik heb al zo'n sporthorloge waar ik de hartslag mee kan meten. En deze kun je ook op de PC aansluiten, optioneel, om daar je prestaties op te slaan en in grafiekjes te zetten etc. Ik ga 'm morgen inbouwen in de Quest. Ik heb 'm vanavond al uitgepakt en een beetje uitgeprobeerd, de handleiding en montagetips doorgenomen, videos bekeken en nu kan ik aan de slag. Ik ben benieuwd..
Abonneren op:
Posts (Atom)