vrijdag 27 mei 2011

Barcelona . . .

... op de fiets!

Het bedrijf waar ik werk neemt het voltallig personeel jaarlijks mee voor een weekendje feesten. Afgelopen jaar waren de resultaten dermate goed dat we getrakteerd werden op een weekendje Barcelona! Tuurlijk had ik de Quest mee willen nemen maar dat gaat niet zo makkelijk dus heb ik ter plaatse een gewone stadsbukker gehuurd. Als voorbereiding had ik Spanje als OSM map op m'n Oregon gezet, met wat waypoints van de verplichte toeristische attracties en daarmee heb ik 2 dagen in Barcelona rondgefietst. Fantastisch weekend, mezelf laten leiden naar de bekende plekken en ondertussen geen kans op verdwalen(zeker niet ondenkbaar daar), af en toe een georganiseerd etentje bijwonen en verder wat rondhangen in deze tropische stad die zelfs een strand aan de Middelandse zee te bieden heeft, en het weer werkte grandioos mee.

Het is goed fietsen daar, er is niet zo heel veel en vermijdbaar relief, tenzij je ernaar op zoek gaat, zoals naar Park Guell, iets aparts, vol met Gaudi kunst(dat mij als cultuurbarbaar soms doet denken aan de Efteling, sorry) , dat op een heuvel ligt. Hier heb ik wel wat moeten klimmen. Overigens fietsen er best wel wat Barcelonezen ook en vaak op een heel apart soort fiets, waarop je je kunt abonneren en dan met een chipkaart ergens een fiets uit het rek pakken en elders weer terugzetten, reuze handig. Allen zien die fietsen er echt niet uit:
Verder ook de Sagrada Familia en andere fantasiebouwsels bekeken, het trammetje naar Tibidabo, El Born en Barri Gotic, allemaal gesneden koek voor wie daar wel eens is geweest. En vooral van het heerlijke weer genoten.

Weer terug in Nederland begon het gerammel en andere onvolkomenheden van de Quest, zoals een kettingbuis die steeds door de ketting meegenomen werd en dan in de voorderailleur klem liep me steeds meer te ergeren dus het sleutelen wat ik tot na de vakantie wilde uitstellen is nu al begonnen. Vanavond heb ik de zit eruit gesloopt, en de top eraf gehaald, niet het leukste klusje, al die boutjes, maar met een imbusbitje in de accutol gaat dat toch redelijk snel. Daarna de fiets eens even goed onder de loep genomen. Door de aanrijding met een hond is de fiets aardig geraakt. Er zit zelfs een scheur in de voorkant van de linker wielkast. Verder een flinke barst bovenop de 'motorkap' zoals Cookie Erwin dat deel steevast noemt, die ik zelf veroorzaakte toen ik de fiets bij de Oliebollentocht uitlaadde, in de sneeuw half onderuit glibberde en mezelf overend hield door op de neus te leunen, krak. Verder ga ik de B&M eindelijk inbouwen, zodat ik in het najaar de beamer op kan steken als het weer vroeg donker wordt. Ik moet er nu nog niet aan denken, sneeuw, donker :p
Ik heb maar een paar weken want met Pinksteren ben ik van plan een flink end met de Roparunners mee te fietsen. Dus ik heb een strak schema om o.a. alle nog niet vervangen kogelkopjes alsnog te vervangen, vers vet in de krakende schokbrekers te doen, en alle scheuren en barsten van binnenuit te versterken met een stuk carbon en epoxy. Dan kan 'ie weer in elkaar en maak ik 'm fietsrijp, zodat uitloop alleen betekent dat de buitenkant misschien nog niet helemaal strak is, maar dat komt later dan wel weer. Vooral de klus waarbij ik de hele stuurconstructie eruit haal zal ik op de camera vastleggen. Try this at home! waar nodig.

4 opmerkingen:

 1. Toen ik in Barcelona was vh laatst werd 't straatbeeld vooral bepaald door tweetakt scootertjes en auto's. Blij dat dat veranderd is.
  De neus van de Limit deukt 'gewoon' in als je er op leunt! Dat moet ik dan echt op de instaprand doen.
  Eerlijk gevijld en gesleuteld is beter dan overbodig gefietst is mijn devies...

  Mvg Mick

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hee Mick,

  Overbodig fietsen ,dat bestaat niet in mijn idee. Ik fiets vaak zat nergens naar toe, en dat is sport en leuk. Maar klopt, sleutelen is ook een leuke bezigheid en ik mag beiden graag doen. Barcelona is nog steeds vol met auto's en scooters maar het is fietsbaar..
  De neus van de Quest deukte ook in maar er schoot gelijk een barst in!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Cor,

  Dat ligt ook wat persoonlijk natuurlijk.
  Ik kan mijn rechtervoet maar beperkt belasten dus moet de ritten goed afwegen.
  Daarbij probeer ik met de roetsen m'n bovenlichaam ook wat te trainen. Die laatsten leveren meer 'profijt' op maar kosten ook meer energie uiteindelijk...
  Als ik zelf iets kan oplossen zonder daarvoor 80km naar 't noorden te hoeven mag ik best tevreden achterover leunen in een tuinstoel toch :-) ?

  Mvg Mick

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hee Mick,

  ik probeer ook zoveel mogelijk zelf te doen aan al mijn fietsen (Quest, gewone en kinderfietsen) maar soms moet ik er toch aan geloven, zoals met de achterbrug die teveel ruimte begint te vertonen. Uitkotteren enzo dat gaat me te ver dus dan ben ik de Sjaak.

  cu

  BeantwoordenVerwijderen