woensdag 13 november 2013

schoenplaatjes en slimme shifters

Met veel plezier gebruik ik nu al 2,5 jaar de pedalen van Crankbrothers, de Eggbeaters, en de schoenplaatjes die daarbij geleverd worden lopen heel goed want ze vallen zover binnen de buitenzool dat ze de vloer of de straat niet raken als je loopt, ideaal als je bijvoorbeeld een zeurende vrouw hebt die zuiniger is op haar parket dan op haar relatie. En ze fietsen ook goed, ik heb ze toen genomen omdat ze je hiel wat meer vrijheid geven qua van links naar rechts vv bewegen dan de spd die ik toen had. Maar ze zijn van een minder hard materiaal en na die tijd en de kilometers, (zijn er hooguit 10.000 geweest) begonnen ze nu spontaan uit te klikken, vooral op hobbelige straatjes, en dat is soms pijnlijk want je been maakt dan een moment een ongecontroleerde beweging in dat vooronder, waar soms scherpe en harde delen geraakt kunnen worden. Kunnen, want gelukkig heb ik geen blessures opgelopen maar ik heb er nu mooie glimmende nieuwe plaatjes opgezet.


Je ziet dat de oude plaatjes ongeveer voor een derde weggesleten zijn, ik zou ze nog een keer kunnen gebruiken door ze om te draaien. Ik zag ze op internet voor 16 Euro bij Bikester.nl, en toen ik dat aan mijn lokale (race)fietsenmaker meldde wilde hij ze ook wel voor dat geld leveren, in plaats van de 25 euro waar hij eerst over begon. Ze glimmen mooi maar ik wil niet echt de goudprijs betalen.

Dan ben ik nog even aan het klussen gebleven want ik ergerde me al een tijdje aan de draaishifters in de Quest, die er standaard inzitten. Eerst heb ik nog een set nieuwe gekocht, maar dat verhielp de euvels niet. Het ene is dat ze niet zo licht gaan dat je ze soms met bezwete handen niet meer kunt schakelen en het ander euvel was dat de precisie heel erg te wensen over liet. Sommige velonauten dragen fietshandschoentjes om toch te kunnen schakelen bij bezwete toestanden. 
Vaak sloeg de derailleur precies dat kransje over wat ik nou juist in gedachten had om op te gaan fietsen, en daar baalde ik flink van, want dan ben je lekker in cadans en dan ga je opeens of te snel of te zwaar trappen en dan moet je steeds effe zoeken en de kabelspanning weer iets losser of strakker zetten en dat was ik zat. Nou zag ik van de zomer toen ik de Eurotoerders bezocht een van de Scandinaviërs en die had van die MTB shifters in zn fiets gezet, clickshifters of hoe ze ook mogen heten en ik ben een tijdje op zoek geweest naar die dingen, een paar keer op 2ehandsjes geboden op Marktplaats en toen zag ik het licht. Ik heb zelf een MTB waar ze opzitten. En dus heb ik ze vanmiddag omgewisseld. Gelijk met de schoenplaatjes een extra versnellingskabel meegenomen. De rechtse draaishifter op de MTB, die ik zelden meer gebruik, en waarop ik zeker nooit zo hard zal zweten dat ik de draaiknop niet meer rond krijg, en de clickshifter in de Quest. Na een kort proefritje (met verkeerde schoenen aan, vandaar kort) weet ik het zeker. Dit schakelt, hoe bezweten je ook bent, en over de precisie, dat leek al veelbelovend, daar ben ik binnenkort achter als ik ze een paar keer ww heb gebruikt.

Het vervolg op de Lexan oorgaten afdichting hou je nog even tegoed, ik heb ze nu provisorisch in de kap geplakt met Ducttape en ga waarschijnlijk dit weekend verder experimenteren met lijm en geleiders. Zie hiervoor de eerdere 2 posts incl de commentaren. 

4 opmerkingen:

 1. Hoi,
  In mijn vorige Quest had ik ook de draaishifters omgewisseld voor trigger shifters (dezelfde als op de foto op je blog) en mijn nieuwe Quest wordt ook weer afgeleverd met triggers. Ik zweer erbij, dus groot gelijk dat je deze overstap maakt.
  Als ik je blog goed begrijp heb je alleen de shifter voor de achterderailleur gewisseld. Dat had ik in een klein halfuurtje gedaan. Die voor voor ben ik een paar uur mee bezig geweest. Mocht je voor ook willen wisselen, mijn tip: zet eerst de kooi van de voorderailleur vast in de stand van het grote blad. Dat had ik niet gedaan en dan zit je (ik in ieder geval) door de onmogelijke positie wel even te prutsen voor je alles weer vast en werkend hebt.
  Groet, Johan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet het nog niet, met deze shifter gaat er ook wel eens eentje mis. Misschien ben ik gewoon toe aan een nieuwe derailleur, en de ketting en tandwielen zijn ook niet meer zo piep. Zie mijn volgende post.

   Verwijderen
 2. Hee, die shifters ken ik. Ik vond ze heel irritant. Regelmatig schakelde ik per ongeluk met mijn bovenbeen. Ik hoop dat ze jou blijven bevallen. Groet Joyce

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb vanmorgen ook per ongeluk geschakeld, met m'n handen, hopelijk alleen tot ik er aan gewend ben. Gisteren met de proefrit merkte ik dat wel en toen heb ik de stand van de shifter ten opzichte van het stuurtje iets veranderd en toen was het over.

   Verwijderen