zondag 16 juni 2013

Flink geschrokken

Deze week een aantal kilometers gemaakt uiteraard, want het is lekker weer, behalve gisteren: Wat teveel wind, maar blijkbaar toch goed fietsbaar, getuige deze blog van Rob, die zelfs over de van Brienenoordbrug is gefietst. Daar had ik deze week zelf even een angstig moment. Het fietspad is wat bobbelig daar maar tijdens de afdaling kun je best 50 a 60 KM per uur halen. Echter toen ik een gangetje van tegen de 40 had begonnen de voorwielen wild te dansen en te slingeren (shimmy), zodat ik direct voorzichtig in de rem kneep. Dat hielp, gelukkig wel, want anders ben ik bang dat je misschien wel steeds harder gaat slingeren en dan een onbestuurbaar projectiel wordt, met alle mogelijke onplezierige gevolgen van dien. Ik denk dat het te maken heeft met de hobbelige ondergrond daar, want deze week ging ik met 75 door de Heinenoortunnel en toen had ik geen last, want daar is het asfalt glad. Wellicht dat enige speling in de kogelkopjes wel bijdraagt aan het minder voorspelbare gedrag bij hogere snelheden op minder gladde ondergronden, dus ik zal er maar weer eens wat nieuwe onder zetten. Is wel een klus maar wel zo veilig.

8 opmerkingen:

 1. Als de kogels versleten zijn merk je dat inderdaad en dan vooral op slechter wegdek. Het stuurt minder strak en de fiets zoekt meer zijn eigen weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De kruiskoppeling in het stuur vastdraaien kan ook helpen tegen trillen.

  Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heren, bedankt voor de tips, 't is me nu even te warm om aan de Quest te sleutelen, binnenkort meer.

  groetjes Cor

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Cor,
  Volgens mij hebben wij elkaar vandaag gezien. Ik reed in mijn witte Quest, het was net bij de rotonde bij Heerjansdam, ingang van camping De Oude Maas. Achter jou reed nog een gele Quest of Strada. Klopt dit? Ik ben nog even teruggegaan maar jullie waren al uit zicht. Altijd leuk, ontmoetingen met andere velomobilisten.
  Overigens heb ik laatst ook de kogelgewrichten vervangen. Een heel verschil: stil, strak sturen en merkbaar sneller door betere wieluitlijning.
  Sinds kort heb ik ook een blogje, dus ook even 'contacten leggen' met andere blog(ger)s.

  groet, Willem

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Willem Jan,

   Jammer dat we elkaar gemist hebben, vooral voor jou want op die camping was de overnachting van de Eurotour2013 voor Velomobielen, dan had je gelijk een hele verzameling kunnen aanschouwen. Woon je in de buurt en heb je je Quest al lang?
   Laat even je blog adres weten als je wilt.

   groetjes Cor

   Verwijderen
  2. Hoi Cor,
   Ik las net je bericht van vandaag over het gebeuren op de camping. Daar alweer op gereageerd voordat ik jouw bovenstaande reactie las... Ik moet nog een beetje handigheid krijgen in het bloggen...

   Sinds onze verhuizing naar Dordrecht een jaar geleden ben ik velomobilist. Dagelijks fiets ik heen en weer tussen Dordt en Schiedam. Meer in mijn blogje: Mijn blogje: WillemVeloz.blogspot.nl

   Verwijderen
 5. Hoi Cor. Ook spelen met de voorloop/naloop kan de shimmy beinvloeden. Dus als de speling niet de oorzaak is, probeer dan eens de wielen wat naar achteren te verplaatsen. Bij mijn toen gloednieuwe q212 had ik dat probleem, en is dat op die manier opgelost. Nooit meer last gehad. Ik zou, als je de boel toch loshaalt, overwegen de oude type kogelkopjes te vervangen door de blijvend spelingvrije niewere soort. Of dat straffeloos kan weten ze in Dronten wel. Groet van Quesjer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Quesjer,

   Het moet haast wel de speling zijn want ik heb nooit de stand van de wielen veranderd en had voorheen geen last van het slingeren. Helaas heb ik nog een paar kogelkopjes op voorraad, want laatst was ik ergens met 1 wiel tegenaan geknald en toen had ik direct speling dus heb ik toen maar een voorraadje besteld. Ach, eens in de zoveel tijd moet ik toch de shocks servicen dus dan neem ik gelijk de kogelkopjes mee.
   groetjes Cor

   Verwijderen