zondag 2 november 2014

Verkeersschool Cool belazert de boel

Dit verhaal heeft niets met fietsen te maken, maar kan wel voor toekomstige autorijders interessante info bieden. Het gaat over de rijschool waar mijn oudste zoon nu sinds begin dit jaar rijlessen volgt, en tot nu toe kregen we niet de indruk dat het niet goed ging. Totdat hij deze week belde met de mededeling dat hij ruzie had gehad met de instructeur/eigenaar van Verkeersschool Cool uit Barendrecht. Wat blijkt nu: hij heeft inmiddels meer dan 80 uur rijles gehad en de instructeur blijft maar steeds opnieuw allerlei situaties oefenen, is nog steeds niet tevreden en geeft aan het examen nog niet te zien zitten. Dus blijven ze maar lessen en er lijkt helemaal geen vooruitgang in te zitten. Mijn zoon heeft dat nu een aantal lessen met lede ogen aangezien en heeft dan deze week de discussie daarover aangezwengeld, met als gevolg dat de rijschoolhouder dusdanig in toorn ontstak dat mijn zoon is uitgestapt en naar huis is gaan lopen, gelukkig maar een paar kilometer. We hebben met de instructeur een gesprek gehad en gevraagd naar het waarom van deze onprofessionele aanpak maar de rijschoolhouder wil van geen kritiek weten en geeft aan het voor gezien te willen houden. Dus na al die lessen is dit heerschap er nog steeds niet van overtuigd dat m'n zoon voor het examen gaat slagen en zoekt dan op zodanige manier ruzie dat er van een voortzetting van de rijlessen  geen sprake meer kan zijn. Zo heeft hij een groot aantal lessen verkocht en zijn score voor het CBR voor wat betreft het percentage kandidaten dat slaagt voor het eerste examen blijft onaangetast.
Ik vraag me af hoe vaak dit soort praktijken tegenwoordig voorkomt, nu van iedere rijschool dat soort scores wordt bijgehouden. Staar je dus vooral niet blind op alleen de score van een rijschool op de CBR site maar ga vooral ook te rade bij leeftijdgenoten die ook lessen en vrienden en kennissen met goede ervaringen. Want een rijschool als "Cool", die weliswaar hoog scoort op percentage "geslaagden voor het eerste examen", maar die je veel te lang aan het lijntje lijkt te houden, je zakken zo mogelijk leegklopt en dan eenzijdig de overeenkomst beëindigt, daar zit je als arme scholier of student natuurlijk helemaal niet op te wachten. Niet geslaagd, geld (deels) weg. U is gewaarschuwd.
Uiteraard heb je deze problemen helemaal niet als je ervoor kiest te gaan fietsen....

Toch nog een vrolijke 'note': Zomertje, vastgelegd in ons NEDERLAND op 2 november 2014:Aanvulling: een paar maanden geleden kwam de eigenaar van deze rijschool aan de deur om hier een praatje over te maken en hij gaf aan dat hij er toch wel veel last van had, dat deze blogpost op de eerste pagina met hits tevoorschijn komt als je googelt op rijschool Cool. Of ik het er niet af wilde halen? Ik heb aangegeven dat ik met 'm meevoelde maar dat ik hem destijds zelf de keuze heb gelaten: of je betaalt de laatste 5 lessen terug, omdat we ons aan het lijntje gehouden voelen, of ik zet mijn relaas op internet. Destijds was hij heel resoluut....
Een paar weken geleden begreep ik dat de rijschool nu niet meer Cool is maar verkeersschool Chill heet. Ik zie dit als een klein overwinninkje. 7 opmerkingen:

 1. Hoi Cor,

  Vervelende situatie! En het is zijn woord tegen dat van de rijschool, dus dat win je ook nooit. Al zou ik me na 80 lessen zeker gaan afvragen aan wie het ligt, aan de leerling of aan de capaciteit van de instructeur. Na 80 lessen moet je zoon net zo goed of beter kunnen rijden ondertussen dan z'n instructeur, dat heeft ondertussen al een klein vermogen gekost!
  Onze zoon is inmiddels 2 x op geweest, en 2 x gezakt. Volgens zijn instructeur was hij klaar voor het examen, de examinator zag dat blijkbaar anders..........Volgende keer beter, gewoon volhouden en het komt goed, voor zowel jullie als onze zoon!

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In 'mijn tijd" (1993) had je nog een ontsnappingsroute voor die rijbewijsuitbuiters
  Je boekte een reisje bovenwindse eilanden (Saba), had een subtropische vakantiebeleving en kwam nog met je rijbewijs thuis ook :-) !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het bijhouden van al die gegevens zijn over het algemeen niet goed. Zeker als het te "makkelijk" is de cijfers te beïnvloeden zoals hier b.v. door pas te laten afrijden als de instructeur voor 200% zeker is dat je slaagt. Terwijl je eerder misschien ook al wel goed genoeg bent, maar er nog een hele kleine kans bestaat dat je even een foutje maakt en kunt zakken.

  Zie je niet alleen bij rijscholen, maar bij heel veel waar ze tegenwoordig statistieken van bij willen houden.

  Wat ik zelf wel gemerkt heb mij rijscholen, dat die ook agressief reageren als ze een VM op de weg tegenkomen. Instructeur zit er dan naast om boze gebaren te maken, en het beeld wat ze geven:
  A een VM hoort niet op de weg, wat natuurlijk wel mag
  B je kunt prima agressief reageren als je iets onverwachts tegenkomt.
  En met name dat laatste is natuurlijk het ergste.

  Inderdaad beter om maar gewoon de fiets te pakken.

  RJ

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Cor,
  Als je rijschool Cool echt wil hinderen, dan kun je er voor zorgen dat jouw blogpost op een gegeven moment heel hoog in de ranking komt te staan. Klanten van Cool die op rijschool Cool zoeken zullen dan jouw blogpost al heel snel bij de eerste tien vermeldingen, dus op pagina één van Google, zien.
  Je krijgt dit voor elkaar door elke dag een woord of een korte zin in die blogpost te veranderen, toe te voegen of weer te verwijderen. Google ziet dat er iets gewijzigd is en zal dit opnieuw indexeren.
  Doordat er intensief in die blogpost wordt gewerkt, zal Google dit in een hogere ranking tot uitdrukking brengen.

  Ik heb dit een keer gedaan met een sportschoolhouder. Deze man had een Quest verkocht aan een vriend van mij. De fiets was al betaald waarna de eigenaar een 1000 euro hoger bod van een ander kreeg. Toen zegde de sportschoolhouder de transactie met mijn vriend af. Dat kan natuurlijk niet.

  Ik heb de sportschoolhouder gedwongen die 1000 euro winst aan mijn vriend te betalen. Dat is, ondanks bemoeienis van een advocaat van de sportschool, uiteindelijk gebeurd.

  Maar let goed op. Alles wat je schrijft moet feitelijk juist zijn. Zo niet, dan kan het smaad zijn en dan word je juridisch aangepakt.
  Groeten,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Wim,

   bedankt voor deze uiterst nuttige tips

   mvg Cor

   Verwijderen
 5. Allemaal bedankt, het onderwerp nodigt blijkbaar uit tot een reactie, en het is natuurlijk niet netjes als de rijschoolwereld deze trucs zou uithalen om de kas te spekken. Uiteraard geldt dat helemaal niet voor alle rijscholen, helaas treffen wij het nu dat we tegen een rijschool aangelopen zijn die deze aanpakt lijkt te hanteren.

  Tot ziens op de OBT!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. !? Als die rijschool zit te lijntrekken, dan ga je toch gewoon naar een andere rijschool?

  Gewoon losse lessen kopen; veel van die pakketten zitten allerlei haken en ogen aan.

  BeantwoordenVerwijderen