woensdag 7 mei 2014

in theorie

Mijn oudste zoon wil graag autorijden. Helaas voor hem mag dat alleen als je een rijbewijs hebt. Nu las ik dat het CBR soms na een mislukt examen toch het felbegeerde roze creditcardje weggeeft, maar veruit de meeste mensen zullen met succes een theorie- en een praktijk examen moeten afleggen, anders gaat het feest niet door. Alhoewel feest, ik denk daar het mijne van. Altijd maar files, agressie, seinen, toeteren en alle andere gezeik dat automobilisten andere weggebruikers aandoen, rekeningen, bekeuringen, vervuiling, herrie, stank, het heeft voor mij helemaal niks met feest te maken. In een heel enkel geval wint de auto het wat mij betreft van ander vervoer, bijvoorbeeld als je veel te vervoeren hebt van a naar b.
Wat ik dus mooi vind is dat iedereen die auto wil rijden eerst blijk moet geven van voldoende inzicht in ons hedendaags verkeer en dat op verschillende manieren. Wat je tegenwoordig ziet is dat je je theorie examen, waarin ook een onderdeel gevaarherkenning, heel handig via het web kan oefenen en daar kwam pasgeleden deze vraag voorbij:

`
Het doet me deugd dat toekomstige verkeersdeelnemers dan toch een kans hebben gehad kennis te nemen van het bestaan van dit soort weggebruikers. Ook al kom je ze in het wild niet of nauwelijks tegen.
Overigens lijkt het me verstandig in deze situatie te remmen, met 50 km/u in een mistige bocht inhalen lijkt me hoogst onverstandig, VM of niet. dus A+B...

6 opmerkingen:

 1. Hoi Cor,

  Ook onze zoon is bezig met autorijlessen enz. Theorie heeft hij onlangs gehaald, na veel oefenen op het net. Hij slaagde de eerste keer, is dat tenminste al binnen! De situatie op het plaatje heeft hij tijdens de Noorse theorie oefeningen niet gezien, die dingen zijn hier nog zeldzamer in het wild dan in Nederland! ☺
  Kostbaar creditcardje, ook in Noorwegen! Een rijles van 50 minuten komt hier op € 80,-- en voor het hele rijbewijs komt alles totaal op circa € 4000,-- tot € 5000,--.

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Adri,

   is in Noorwegen alles zo duur? Wel mooi een extra drempeltje om autoverkeer te beperken, lijkt me.

   Verwijderen
 2. In de praktijk, na het behalen van het rijbewijs, lijken de meeste automobilisten helaas collectief hun verstand te verliezen. Het aantal dat inhaalt in blinde bochten is niet te tellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inhalen in een bocht met onvoldoende zicht ( mist doet er niet eens toe in dit geval ) is altijd een stommiteit :-))

  Geldt trouwens ook voor ons velomobielrijders op het fietspad......omdat we meestal wat sneller zijn dan andere fietspadgebruikers zijn we veel bezig met inhalen, en dan is inhalen in een onoverzichtelijke bocht er ook zo ingeslopen...maar even dom.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoezo inhalen? Best kans dat de velomobilist ook netjes 50 rijdt. Dan is niets doen de beste optie. Remmen is dan zeker niet nodig, maar gas loslaten zou prima kunnen ivm onduidelijkheid over mogelijke tegenliggers.
  Wat was hier trouwens officieel het goede antwoord?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Kees,

   Dat is het vreemde aan dit soort examens, in het echt heb je die fiets al een tijdje in beeld en kun je de snelheid inschatten. In theorie zou de VM zelfs stil kunnen staan, dan moet je vooral sturen want remmen helpt al niet meer. Het juiste antwoord weet ik niet, ik denk A, maar je kunt dit examen maken op theorie.tv als je erg benieuwd bent...

   Verwijderen